Tísňová
linka:
155
ZDRAVOTNICKÁ
ZÁCHRANNÁ SLUŽBA

Hledáme zaměstnance

15.05.2024 Dnes je Den linky 155


PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK, 15.05.2024 8:02:39 - verze pro tisk

foto: ZZS MSK

 

 

Zdravotnické záchranné služby slaví Den linky 155. Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání

Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155. A právě Den linky 155 slaví zdravotnické záchranné služby už tuto středu, na kterou připadá symbolické datum 15. 5.

Den linky 155 je už tradiční příležitost, kdy vyzdvihnout vedle prevence a poskytování první pomoci také nasazení záchranářských a lékařských posádek v terénu i „neviditelnou“ práci operátorek a operátorů tísňové linky 155, kteří jsou prostřednictvím telefonu a rad udílených volajícím u událostí jako první zdravotníci.

foto: ZZS MSK

 

 

Operátoři a operátorky ZZS MSK vedli v období uplynulého roku 390 000 hovorů, tedy přes tisíc denně. Na tísňových linkách ZZS přitom proběhlo přibližně 190 tisíc volání.

Krajské zdravotnické operační středisko v Ostravě zaměstnává celkem více než desítek pracovníků, kteří ve čtyřech směnách zajišťují veškerý provoz operačního střediska. V každé směně je přitom během dne minimálně osm operátorů.

 

 

 

V případě zdravotních komplikací mají volající na tísňovou linku jistotu, že se po vytočení čísla 155 spojí v řádu sekund s profesionálním zdravotníkem, který je vyslechne, udělí potřebné rady, a v případě nutnosti vyšle na pomoc i posádku záchranné služby. Podle souhrnných údajů Asociace zdravotnických záchranných služeb přijali v loňském roce dispečerky a dispečeři přes 1,7 milionu tísňových volání. Na základě těchto hovorů evidují záchranné služby přes milion (1,022 milionu) řešených událostí.

foto: ZZS MSK

 

Po rekordním roce 2022 tak představoval rok 2023 v celorepublikovém počtu řešených událostí mírný pokles, a to přibližně o 6 procent. I tak se ale světla některého ze sanitních vozů záchranné služby, který míří k pacientům, v České republice rozblikají každou půl minutu.

 

Péči pacientům u nás v loňském roce poskytovalo 619 výjezdových skupin, které vyrážely z 321 základen. Každá zdravotnická záchranná služba u nás disponuje vlastním dispečinkem, v krajích a hlavním městě je jich tedy celkem 14.

Vytočením tísňové linky 155 dávají volající do pohybu celý řetězec přežití, jehož jsou důležitou součástí. Jejich spolupráce s operátorem, který jim po celou dobu udílí jasné instrukce, zásadně přispívá k účinné pomoci a nezřídka k záchraně pacientů přímo ohrožených na životě.

 

Jak správně postupovat při pomoci druhým a volání na linku 155?

• Na prvním místě je bezpečnost samotných zachránců. Než začneme komukoliv pomáhat, vždy je důležité se na pár sekund zastavit a zamyslet se, jestli nám nehrozí nějaké nebezpečí.

• Zdravotnickou záchrannou službu volejte vždy, když si nejste jistí, zda danou situaci zvládnete vyřešit vlastními silami. Ne každé volání musí nutně skončit výjezdem záchranné služby, ale třeba „jen“ užitečnou radou.

• Pokud se rozhodnete pomoc v případě ohrožení zdraví zavolat, vždy vytočte přímo tísňovou linku 155. Případně využijte bezplatnou aplikaci Záchranka.

• Nejdůležitější informací, kterou operátor potřebuje vědět, je adresa – tedy místo, kde se člověk, který potřebuje pomoc, nachází.

• Pak přenechejte iniciativu na operátorovi – odpovídejte na otázky, nechte se vést a nikdy nezavěšujte jako první.

• Nemusíte mít strach, protože i laika profesionálové na tísňové lince navedou k poskytnutí účinné první pomoci. Není to nic těžkého, díky jejich radám zvládne pomoci opravdu každý a nakonec zjistíte, že k záchraně života nepotřebujete víc než svoje dvě ruce.

-----

Video z práce operátorů ZZS MSK ZDE

Aktuálně
Aktuality
Fotogalerie
Technika
LZS Ostrava
Cvičení a soutěže
Ze života záchranářů
Nehody na cestách
Železniční nehody
Na horách
Jiné
Kontakt
ředitelství
Bruntál
Frýdek - Místek
Karviná
Nový Jičín
Opava
Informace
Kdo jsme
Povinné informace
Jak volat 155
Jak pomoci
Sanitka odjela
Koronavirus
Automatické defibrilátory
Ceník plac. služeb
Veřejné zakázky
Vzdělávání
Odborné akce
Psychosociální intervenční služba
Projekty financované z fondů EU
Volné pracovní pozice
First Responder systém MSK
Poskytnuté informace dle zákona 106/1999 Sb.
Ochrana osobních údajů - GDPR
Informace k podání oznámení
Napište nám
Stížnosti a pochvaly
Zajímá Vás
Připomínky k WWW
O nás
Organizační struktura
Stanoviště
Krajské operační středisko
Infolinka
Pozemní posádky
Letecká ZS
Pohotovost - LSPP
Statistiky
Odkazy
Partnerské organizace
Další záchranné služby
Odborné stránky
Zdravotnická záchranná služba
Moravskoslezského kraje
Výškovická 2995/40
70030 Zábřeh, Ostrava

Telefon: 950 730 401
Email: zzsmsk@zzsmsk.cz
Ochrana osobních údajů